acasa stiri media despre club despre qwan ki do povestiri articole contact
QWAN KI DO-ul in Romania

 

Maestrul FideleTotul a inceput in 1980 cand, un tanar african student al Facultatii de Electrotehnica punea la Iasi bazele unui club de Arte Martiale Vietnameze. Acesta era Maestrul GOUANDJIKA FIDELE centura neagra 3 Dang, elev al Marelui Maestru PHAM Xuân Tòng. In prezent este Director Tehnic al Federatiei de QWAN KI DO din Republica Centrafricana, tara sa de origine.

 

La fel ca peste tot in Romania, cursurile de Arte Martiale se desfasurau in clandestinitate, in aer liber, inchirierea unei sali pentru acest scop fiind imposibila. Timp de 10 ani locul de intalnire al practicantilor de QWAN KI DO a fost un teren de sport din spatele corpului B al Universitatii din Iasi. Maestrul Fidele detinea si gradul de centura neagra 2 Dang in stilul de Arte Martiale Shotokan, ceea ce i-a permis ca in paralel cu scoala de Arte Martiale vietnameze sa intemeieze la Iasi si o scoala de Shotokan.

 

Maestrul FideleAntrenamentele se desfasurau pe acelasi teren, de multe ori chiar simultan. Periodic erau organizate competitii intre elevii celor doua stiluri avand acelasi Maestru, sau demonstratii de Arte Martiale ale celor doua scoli foarte apreciate de asistenta. Paradoxal, in acea perioada in Romania oficial nu existau practicanti de Arte Martiale. Cu toate acestea, Romania a concurat la Campionatele Internationale de la Milano din 13 decembrie 1980 prin clubul de Arte Martiale Vietnameze din Iasi, reprezentat de Maestrul GOUANDJIKA FIDELE care a obtinut medalia de argint la competitia de lupta cu baston lung. Din nou, in data de 3 aprilie 1982 Romania a fost reprezentata la o competitie de lupta in Italia, "Cupa de Cristal", unde Maestrul GOUANDJIKA FIDELE a obtinut medalia de argint. Participarea altor practicanti din Romania la competitii din strainatate nu era posibila la acea data din cauza interdictiilor legate de calatoriile in strainatate.

 

Maestrul Ovidiu COVACI

 

 

In anul 1981 Maestrul PHAM Xuân Tòng si-a definitivat propriul sau stil de Arte Martiale pe care l-a denumit QWAN KI DO. Ca urmare toti elevii sai, inclusiv practicantii din Romania, au aderat la acesta. La terminarea studiilor, in anul 1984, Maestrul GOUANDJIKA FIDELE a parasit Romania plecand in tara sa natala, Republica Centrafricana. La propunerea Maestrului GOUANDJIKA FIDELE, Maestrul PHAM Xuân Tòng l-a desemnat pe domnul OVIDIU COVACI Director Tehnic al stilului pentru Romania. El avea pe atunci gradul de centura neagra 1 DANG si fusese unul dintre elevii Maestrului GOUANDJIKA FIDELE.

 

 

QWAN KI DO ROMANIA

 

Printre elevii Maestrului GOUANDJIKA FIDELE s-a numarat si Maestrul JEAN ISIDORE DZIENGUE (JID) originar din Congo si care pe atunci detinea gradul de centura neagra 1 Dang. Timp de aproximativ 2 ani dupa plecarea Maestrului FIDELE maestrul JID a contribuit la pastrarea mostenirii lasate prin sustinerea de antrenamente de QWAN KI DO in Iasi. Dar in anul 1985, odata cu terminarea studiilor, Maestrul Jid a plecat in tara sa natala Congo unde a indeplinit functia de Director Tehnic al Federatiei Congoleze de QWAN KI DO. In prezent Maestrul JEAN ISIDORE DZIENGUE detine gradul de centura neagra 4 Dang si este Responsabil QWAN KI DO pentru partea de Est a Germaniei. El este cel care acum 10 ani, in 1992, a deschis primul club de QWAN KI DO in aceasta tara.


Pe masura trecerii timpului, odata cu terminarea studiilor, o parte din practicantii ce dobandisera gradul de centura neagra s-au reintors in orasele lor natale si au infiintat scoli de QWAN KI DO. Astfel primele cluburi au aparut in orasele Suceava, Botosani, Dorohoi, Bacau, Simleul Silvaniei, Comanesti si Pascani. Pana la sfarsitul anului 1989 numarul practicantilor din Romania a crescut la 300. In 1990, odata cu oficializarea practicarii Artelor Martiale, stilul QWAN KI DO intra ca departament in cadrul Federatiei Romane de Arte Martiale din Romania.

 

Maestul si Tao Su OvidiuIn prezent, in Romania stilul QWAN KI DO este in continua dezvoltare si numara peste 2000 de practicanti organizati in peste 34 de cluburi afiliate la Federatia Romana de Qwan Ki Do si Federatia Romana de Arte Martiale. Pe plan national este coordonat in continuare de Vosu COVACI OVIDIU detinator al gradului de Centura Neagra 5 Dang. Deasemenea el este responsabil pentru Europa de Est din partea Uniunii Mondiale de QWAN KI DO (W.U.Q.K.D.).

 

Conducerea F.R.Q.K.D. urmareste atat dezvoltarea teritoriala, dar mai ales cresterea nivelului tehnic al practicantilor. Astfel, sub conducerea Directorului Tehnic Ovidiu Covaci - 5 Dang, au loc in fiecare an sportiv 8 stagii tehnice nationale, 2 stagii nationale de arme, 3 stagii dedicate exclusiv instructorilor de Qwan-Ki-Do, precum si o tabara de vara care imbina pregatirea tehnica cu dezbateri teoretice si, de ce nu, cu evenimente distractive foarte apreciate de participanti. Sa mentionam cele trei competitii nationale (Cupa Romaniei, Campionatul National de Seniori, Campionatul National pentru Copii si Juniori), unde practicantii de Qwan-Ki-Do isi dovedesc maiestria si isi testeaza cunostintele si calitatile de luptatori. Buna pregatire a practicantilor romani de Qwan-Ki-Do a fost dovedita si prin multitudinea de medalii de aur si argint obtinute la Campionatele Europene (1996 Iasi - Romania, 2000 Milano - Italia), precum si la Campionatele Mondiale (1994 Italia, 1998 - Coasta de Fildes, 2007 Romania).

 

Inalta pregatire tehnica a practicantilor romani se datoreaza si prezentei in mijlocul lor a Maestrului Fondator, care, incepand din 1992 a vizitat in fiecare an Romania, ocazie cu care a avut loc cate un stagiu international de pregatire tehnica, cu o durata de minim 3 zile si care se adreseaza tuturor practicantilor de Qwan-Ki-Do, indiferent de varsta, de la incepatori si pana la cei mai avansati.