acasa stiri media despre club despre qwan ki do povestiri articole contact
ce este QWAN KI DO-UL?

 


 

 

 

Ce este Qwan Ki Do-ul? top

 

 

Maestrul Tong

QWAN KI DO a luat nastere in anul 1981 in Franta, fiind o sinteza a celor mai celebre stiluri de arte martiale chino-vietnameze. Este rezultatul a peste 25 de ani de studii si cautari efectuate de unul dintre cei mai mari experti in Artele MartialeVietnameze, Marele Maestru PHAM Xuân Tòng. Este o disciplina completa care include:

 

- numeroase tehnici de brate si picioare;
- eschive rapide si deplasari fulgeratoare;
- un bogat bagaj de tehnici de proiectare si imobilizare a adversarului la sol;
- tehnici de secerare a adversarului;
- spectaculoase tehnici de forfecare aplicate corpului adversarului, de la genunchi si pina la
nivelul gitului;
- tehnici de animale; tehnici imitative de sarpe, vultur, tigru, cocor, maimuta, precum si tehnici
secrete de manta religioasa si inlantuiri din stilul betivului;
- tehnici de arme traditionale ca baston lung, bastoane scurte, tonfe, nunchaku cu doua sau
trei elemente, sabie de lemn, halebarda, palos vietnamez, diverse tipuri de cutite, lant, etc.
- gimnastica psiho-corporala „Tham The" (similar Tai Chi-ului);
- autoaparare impotriva celor mai frecvente atacuri care au loc pe strada.

 

 

Maestrul TONGDesi definitia Qwan-Ki-Do-ului este arta de a invinge fara sa lupti si de a convinge fara sa vorbesti, iata ca viata de zi cu zi ne pune cateodata in situatia de a lupta fizic pentru a ne apara pe noi insine, pe cei dragi, si, de ce nu, proprietatea. De aceea, pregatirea tehnica este orientata si catre partea de lupta corp la corp si lupta de strada. O revista vietnameza de Arte Martiale definea Qwan Ki Do-ul ca fiind cel mai tinar vlastar al Artelor Martiale vietnameze, cu radacini adinci in cele mai vechi stiluri si traditii martiale vietnameze si chinezesti, "ultimul nascut dar primul care a trecut linia de sosire".

 


Acesta caracterizare se datoreaza atat bogatiei bagajului tehnic, cat si gradului mare de raspandire; astfel, Qwan Ki Do se practica pe toate continentele cu exceptia Australiei, in peste 30 de tari si infrateste zeci de mii de practicanti. Fondatorul acestei discipline, Maestrul vietnamez Pham Xuân Tòng este o personalitate in lumea Artelor Martiale, atit din prisma faptului ca este unul dintre foarte putinii maestri fondatori in viata (nascut la 17.07.1947, Maestrul Tong implineste anul acesta 55 de ani), cit si din prisma faptului ca reprezinta persoana imputernicita sa monitorizeze activitatea Artelor Martiale vietnameze in Europa, precum si sa controleze si sa supervizeze acordarea gradelor superioare pentru toate stilurile vietnameze ce se practica pe batranul continent.

 

Despre Maestrul Tòng mai putem spune ca pe langa practica Artelor martiale, a studiat medicina traditionala, fitoterapie, presopunctura, masaj si caligrafie. Personalitate enciclopedica, Maestrul Tòng este considerat o comoara nationala de catre statul Francez iar pentru practicantii de Qwan Ki Do din lumea intreaga o valoare inestimabila. Iata cateva din cuvintele Marelui Maestru Pham Xuân Tòng referitoare la spiritul Artelor Martiale.

 

 

 

TRADITIA SI RESPECTUL top

 

Maestrul TONG

 

Cum ai putea porni cu spiritul liber pe un drum necunoscut, fara sa ai incredere absoluta in cel care te indruma? Maestrul sau Instructorul vostru devine atunci indispensabil. El este cel care va conduce pasii pe calea progresului, o cale dificila, presarata cu obstacole mai mult sau mai putin evidente. Datorita lui veti fi indrumati incet-incet pe drumul intelepciunii. A fost elev ca si voi. Si el a avut momente dificile pe care le-a depasit dobandind experienta si cunoastere.

 

Respectati-l pe Maestrul sau pe Invatatorul vostru pentru tot ce a facut pentru voi, pentru lungul drum strabatut, pentru suferinta indurata, pentru toate incercarile pe care a trebuit sa le infrunte, in sfarsit, pentru tot ce v-a invatat. Intr-adevar, oricare ar fi rezultatele voastre in Artele Martiale, le datorati Maestrului sau Instructorului vostru. Fara el, singuri, nu ati fi fost nimic.

 

 

 

"Drumul este lung, radacinile sunt amare, dar... fructul este dulce."

 

 


Maestrul TongAdevaratul practicant de Arte Martiale este cel care are un respect deosebit fata de lucruri aparent nesemnificative, cum ar fi SALUTUL sau VO PHUC-ul, deoarece sunt simboluri unice pentru toti practicantii de Arte Martiale.

 

Prezentul constituie substanta vie a trecutului; ca urmare, acest respect nu este altceva decat reflectarea recunostintei fata de cei care au pus bazele si au facut sa incolteasca radacinile cele mai adinci ale Qwan Ki Do-ului.

 

Privit astfel, salutul nu mai este un gest automat; el devine o adevarata mica ceremonie la care forma nu mai conteaza, valoarea reala aflindu-se in fond... In Extremul Orient, practicantii isi accentueaza nota de simpatie si de respect fata de Maestrul sau Instructorul lor, fata de partenerii lor mai varstnici din sala de antrenament; este normal sa vezi un Instructor - 4 DANG dezechipandu-se si impaturindu-si cu veneratie VO PHUC-ul sau un tanar campion impunator ascultand cu capul plecat sfaturile unui batran Maestru.

 

Maestrul Pham Xuân Tòng