acasa stiri media despre club despre qwan ki do povestiri articole contact
probele de spargeri

Le « Công Pha » sau Tehnici de Spargere


Un singur test ! Dar o îndelunga pregatire…


« Công Pha » este una dintre manifestarile cele mai spectaculoase ale energiei interne si externe « Nôi Công » si « Ngoai Công ».


Practicantul care a atins un nivel relativ înalt de pregatire nu îsi poate testa forta de lovire sau controla loviturile pe partenerul sau în cadrul antrenamentelor.
Astfel, are la îndemâna mai multe solutii :
Îsi poate dezvolta aceasta forta efectuând tehnici de pumn, de picior, de cot...folosindu-se de echipamentele adecvate (sac, manechin, etc)


Se poate initia în tehnica « Công Pha » sau spargeri…
« Công Pha » prezinta mai multe aspecte :
- « Ngoai Công » sau Spargeri active, consta în spargerea de materiale diverse folosind armele naturale ale corpului (mâna, picior, cot, cap...)
- « Nôi Công » sau forta de rezistenta interna la spargeri de materiale pe o portiune a corpului.


Tehnicile de spargeri necesita o îndelungata pregatire fara de care practicantul se expune la traumatisme, uneori grave. Exista mai multe etape ale acestei pregatiri :
- În plan Fizic : dezvoltarea musculaturii specifice, întarirea progresiva prin exercitii adecvate. Se pot utiliza produse pe baza de plante medicinale chinezesti.
- În plan Tehnic : în timpul efectuarii spargerii, tehnica trebuie sa fie perfecta. Aceasta perfectiune rezulta din antrenamentul asiduu centrat pe executia tehnicilor de baza din înlantuirile codificate « Dôc Luyên » sau « Thao Quyên »
- În plan Energetic : La acest nivel, practica « Khi Phap » (studiul energiei interne bazat pe respiratia specifica), predarea personalizata a Maestrului Fondator îi permite practicantului sa-si dezvolte energia proprie cu scopul de a discerne esentialul si a evita astfel orice alunecare datorata unor sechele care risca sa dauneze sanatatii sale
Proba de spargeri figureaza cu titlu facultativ la examenul de evaluare în Qwan Ki Do începând cu Centura Neagra...


Sub nici o forma, tehnica « Công Pha » sau spargeri ( tigle, scânduri, blocuri de gheata...) nu constituie un scop în sine. Ea trebuie considerata o modalitate, un « Test » implacabil care permite evaluarea eficacitatii loviturii reale a practicantului.