acasa stiri media despre club despre qwan ki do povestiri articole contact
arme traditionale - CO VO DAO

In QWAN KI DO se pot studia peste 20 de arme traditionale. Unele sunt specific chinezesti, altele specific vietnameze iar altele comune ambelor culturi.

Spre deosebire de timpurile stravechi cand armele erau folosite in lupta si pentru pregatirea militara, astazi studierea lor are ca scop obtinerea coordonarii motrice, a rezistentei fizice si a perseverentei.

Paralel cu studiul QWAN KI DO-ului, pentru cei care doresc, si obligatoriu de la gradul de centura neagra in sus, se invata folosirea armelor traditionale. Studiul acestora necesita multa perseverenta deoarece fiecare miscare trebuie repetata de foarte multe ori pentru a deveni eficienta in lupta.

Practicantii care participa la competitiile de arme traditionale folosesc un echipament special compus din casca, platosa, jambiere iar armele folosite sunt facute inofensive prin infasurarea lor cu straturi protectoare.

Iata o scurta trecere in revista a unora dintre acestea:

 

Nr

Crt

Denumire Vietnameza
Denumire Romana
1 BONG PHAPBaston lung
2 TIEN BONG sau SONG CON 
Bastoane scurte
3 MOC CAN
Tonfa
4 LONG GIANNunchaku-ul
5 THAM THIET GIAN Nunchaku-ul cu trei elementi
6 GUU KHUC Lant cu 9 elementi
7 DAI DAO Halebarda
8 MAI DAO Sulita
9 YEN DAO Cutitul-randunica
10 SONG DIEP DAO Cutite de forma aripilor unui fluture
11 CAU LIEM Secera
12 KIEM Sabia
13 DOAN GUOM Sabia scurta
14 GUOM PHAP Sabia vietnameza
15 CAN KHON LIEN Lant lung avand o bila la un capat
16 PHI CHAM Sageti de diferite dimensiuni
17 RIU Sulita - topor
18 TAM TIEM THUONG Tridentul
19 THUONG Lancea
20 KICH Lancea cu o lama in forma de semiluna

 


Detalii privind cateva din armele studiate in Qwan Ki Do:

LONG GIAN
sau NUNCHAKU
Vechiul instrument agricol folosit la batutul orezului a devenit o arma de temut in momentul in care oamenilor de rand li s-a interzis portul armelor albe. In QWAN KI DO, impreuna cu bastonul lung, LONG GIAN-ul este una din primele arme ce pot fi studiate chiar si de incepatori.

BONG (baston lung)
Si bastonul lung este un instrument de lucru folosit in vechime de taranii chinezi si vietnamezi. Acesta era utilizat pentru transportul galetilor de apa in mod similar cu traditionala noastra cobilita. Studiul acestei arme poate fi facut si de practicantii cu centura alba.

MOC CAN sau TONFA
Practicantii cu ceva mai multa experienta pot incepe studiul acestei arme. Caracteristica acesteia este posibilitatea de a fi folosita in doua moduri, atat ca arma folosind tehnicile specifice, cat si ca "prelungire" a bratelor, folosind tehnicile din QWAN KI DO.

SABIA
Sabia, arma destinata in vechime numai nobililor razboinici, necesita un antrenament foarte sustinut, precedat de cel putin 7 ani de practica cu "guom", sabia de lemn. Este o arma eleganta asemenetoare KATANEI, deosebindu-se de aceasta prin curbura lamei.

ARME SPECIALE
Fiind predate numai de Maestrul Fondator, aceste arme au un farmec aparte. De la elegantul evantai pana la misteriosul lant (un fel de nunchaku cu 9 elementi), tehnicile folosite au forme insolite si o bogata simbolistica. Acest lucru genereaza posibilitati infinite de folosire a lor pentru aparare sau atac.