acasa stiri media despre club despre qwan ki do povestiri articole contact
TAM THE - gimnastia psiho-corporala

Provenita din « KINH DICH » (Y KING)

Aceasta gimnastica a starii de bine este asimilata deseori unei forme de expresie corporala, unei gimnastici blânde sau pur si simplu cu T’aï Chi datorita aspectului sau gestual, fluid, eliberat de orice tensiune. Însa aceasta observatie nu rezuma continutul sau real. Întreaga sa bogatie poate fi descoperita numai prin practica.


Într-adevar, aceasta gimnastica milenara a Vietnamului, conceputa în epoca îndepartata Lê anterior (980-1009), de catre adeptii « KINH DICH », preconizeaza ca pentru pastrarea sanatatii si longevitatii este necesara debarasarea de orice preocupare si tensiune iritanta, cu scopul instaurarii pacii interioare. Astfel a fost descoperit secretul starii de bine prin intermediul principiului « Mental – energie – corp », elemente intim legate între ele : « Când mentalul este într-o stare buna, si energia este într-o stare buna, iar corpul este sanatos. Când mentalul sufera, energia este perturbata, iar corpul este bolnav. »

 

Tâm Thê reprezinta de fapt o anumita abandonare care-i permite sa retraiasca în noi miscarii potrivite, linistitoare, singura care poate aduce beneficii corpului nostru si pe care trebuie sa o cautam la originile ei. Traind-o, o putem utiliza în scopuri reparatorii.

Este miscarea-radacina, primordiala, dezbracata de schemele impuse corpului nostru de utilizarea sa neîntrerupta care, de-a lungul timpului s-a complicat din ce în ce mai mult si care ne subrezeste. Este o întoarcere la formele oarecum embrionare ale unei gestici ancorate în realitatea psio-corporala a organismului uman.


Practicarea Tam The-ului incepe cu invatarea miscarilor specifice, activitate care nu necesita o pregatire fizica speciala.


Al doilea nivel presupune insusirea tehnicii respiratiei.


Cel de al treilea nivel presupune o combinare a miscarilor, a respiratiei si a activitatii mentale. Astfel se poate dirija energia vitala (Khi) prin corpul omenesc.


Scopul final al Tam The-ului este obtinerea unitatii dintre corp si un spirit tanar, odata cu pastrarea starii de sanatate a organismului.