acasa stiri media despre club despre qwan ki do povestiri articole contact
maestrul PHAM XUAN TONG



 

 

 

 

Maestrul Pham Xuân Tòng top


Demonstratia Maestrului TongCopilul care avea sa împlineasca un destin extraordinar, PHAM Xuân Tòng, a vazut lumina zilei în anul de gratie 1947, în modestul sat Bông Hai din provincia Ninh Binh în nordul Vietnamului.

 

La vârsta de 9 ani, viata îi scoate în cale un mare Maestru chinez de etnie Hakka purtând nobilul nume de CHÂU Quan Ky, si care, în spiritul curentului filozofic al lui Lau Tsu, «Dao», îl va învata sa «vada cu spiritul si nu cu ochii». Maestrul i-a lasat mostenire o stiinta imensa, atât în domeniul artelor martiale (ShaoLin E Mei Paï, Tang Lang Nan Paï), cât si în acela al medicinii traditionale chinezesti ( Khi Công, Nôi Công «cultura energiei interne», Tâm Quât «masaj», Tâm Huyêt Dao «digipunctura»).

 

Maestrul Tong

 

De la traditia vietnameza a familiei PHAM, tânarul PHAM Xuân Tòng în vârsta de 14 ani pe atunci, a preluat, prin intermediul unchiului sau, Maestrul PHAM TRU tehnicile incontestabile ale Vo Quang Binh, mostenire a reputatului sau stramos, Bunicul «Cai Miêng». Cu permisiunea Maestrului sau si profitând de faptul ca era membru al Federatiei Vietnameze de Box Liber «Tông Cuôc Quyên Thuât Viet Nam» tânarul PHAM Xuân Tòng se perfectioneaza atât în tehnicile vietnameze de lupte libere cât si în lupta vietnameza «Vât» beneficiind astfel de învataturile Maestrilor si prietenilor Phan Thành Su , Long Hô Hôi, si Lê Van Kiên.

 


Maestrul Chau Quan Ky
Fiind extrem de talentat pentru practica artelor martiale, i se încredinteaza înca de la vârsta de 16 ani rolul de asistent al Marelui Maestru CHÂU Quan Ky. Participa la numeroase competitii, obtinând pe aceasta cale un excelent si impresionant palmares sportiv. Urmând sfatul întelept al Maestrului sau, tânarul îsi va consacra întreaga energie urmarii caii medicinii traditionale si Artelor Martiale... Ajuns în Franta în anul 1968 pentru a-si finaliza studiile superioare, începe promulgarea artei Marelui Maestru defunct CHÂU Quan Ky. Reputatia Maestrului Maître PHAM Xuân Tòng si relatiile sale cordiale în mediul artelor martiale vietnameze din Franta si din Europa au determinat ca în 1972 sa fie solicitat sa redacteze materialul cu titlul «Viet Vo Dao Kung Fu» editat de «Dan France». Date fiind calitatile sale incontestabile în ceea ce priveste practica artelor martiale vietnameze este numit Director Tehnic al Federatiei Franceze de Viet Vo Dao, functie pe care si-a asumat-o pe deplin (pune la punct: programul comun al stilurilor, regulamentele de arbitraj, formarea cadrelor, programa de examene...).

 

 

 

 

 

Maestrul Tong

În 1980, dupa o intensa reflectie asupra acestui subiect, se decide sa abandoneze totul pentru a se putea consacra în totalitate edificarii artei Maestrului sau. Astfel, în 1981 în Proventa, la Toulon si câteva luni mai târziu în Italia la Milano, Maestrul va edifica în mod oficial arta Maestrului sau CHÂU Quan Ky. Începând cu aceasta data istorica, WORLD UNION OF QWAN KI DO va face scoala în lumea întreaga, aproximativ treizeci de tari beneficiind de raspândirea acestei arte. Este o dezvoltare spectaculoasa, care se datoreaza exclusiv eforturilor considerabile ale Fondatorului sau PHAM Xuân Tòng si colaboratorilor saai. Astazi, Vietnamul, deschizându-se spre lume, i-a rezervat Maestrului o mare recompensa, aceea a recunoasterii metodei sale: QWAN KI DO si mai cu seama recunoasterea incredibilului sau efort în slujba Artelor Martiale vietnameze.

 



Activitatea Maestrului Pham Xuân Tòng top


Solicitat de organizatori, ovationat de public cu ocazia prezentei sale la Festivalurile de Arte Martiale , timp de mai bine de 20 de ani, Fondatorul metodei QWAN KI DO, Maestrul PHAM Xuân a traversat lumea, fiind prezent :

În Europa :
- timp de 8 ani consecutiv, la Festivalurile de arte martiale « Palais Omnisport de la Paris Bercy (Franta) »

- timp de 7 ani la Pasqua Del Budo au Palalido – si la Stade Sansiro la Milano (Italia )

- timp de 4 ani la Budo Gala, Düsseldorf, Berlin si Munchen (Germania)

- timp de 6 ani la Budo Meeting la Zurich si la Davos (Elvetia )

- timp de 4 ani la Iasi , apoi la Bucuresti (România)

- dar si la Bratislava în Slovacia, la Bruxelles în Belgia, în Olanda, în Spania, în Anglia… în Antile si în Oceanul Indian

În America de Nord si de Sud :
- la Clarson University ( New York – S.U.A.),

- la Montréal în Canada,

- la Manaüs

- la SaoPaolo în Brazilia…

În Africa :
- la Rabat în Maroc,

- la Abidjan pe Coasta de Fildes,

- la Libre Ville în Gabon…

la Eilat în Israel.

Trebuie de asemenea subliniate participarile Domniei sale la numeroase festivaluri de arte martiale organizate în scopuri caritabile.



Distinctiile Maestrului Pham Xuân Tòng top

 

- Maestrul PHAM Xuân Tòng este autor al mai multor carti despre Artele Martiale Vietnameze si membru al Societatii Oamenilor de Litere din Franta.

- În 1975, este selectat de catre Production Christiane Maréchal a Canalului de Televiziune Francez FR3 Marseille pentru rolul principal în doua filme : Fureur et Sagesse (Furie si Întelepciune) – Le Temple des 4 Dragons (Templul celor 4 Dragoni), de mare succes în epoca.

- În 1984, este admis ca membru al Academiei de Stiinte din Roma.

- Este citat ca fiind o personalitate a artelor martiale vietnameze în Dictionarul Artelor Martiale (Ed. du Félin) dar si în enciclopedia Artelor Martiale (Ed. Amphora ) si în enciclopedia italiana « 36 ANNI DI SAMOURAI ».

- Datorita muncii sale îndârjite în vederea dezvoltarii QWAN KI DO în Italia, i se decerneaza Oscarul 2000 pentru Marii Maestri ai artelor martiale la Milano în Italia.

- În aprilie 2004, primeste titlul de Exceptional Great Master din partea : “ INTERGOVERNMENTAL ORGANISATION OF THE STATE - International Parliament for Safety and Peace ”.

- În martie 2005, ca recompensa pentru sprijinul sau în dezvoltarea Artelor Martiale din Gabon (Africa) pe parcursul a 20 de ani, Ministrul Sporturilor din Gabon îi decerneaza medalia de aur a Ministerului Sporturilor.

- În aprilie 2005, la sediul Comitetului Olimpic Român , obtine distinctia de «Excelenta» din partea Presedintelui Comitetului Olimpic Român.

- În aprilie 2005, i se decerneaza de catre Centrul National de Perfectionare a Antrenorilor din România (Members of the International Council for Coach Education), Distinctia «Excelentia»

- În Mai 2005, este distins cu rangul de Cavaler al Ordinului «Ordine Cavalieri dell'Aquila Romana» la Castelul San Audenzio în Italia, alaturi de celebrul Expert Mondial în AIDO, Maestrul Fumon Tanaka.

 

 


Cuvantul Maestrului Pham Xuân Tòng top
Maestrul Tong

 

„DAO celest nu are puncte preferate, el da tuturor oamenilor buni, fara nici o distinctie, dar cea mai înalta bunatate seamana cu cea a apei, care profita din orice lucru fara nici un efort pentru asta, de aceea apa tinde sa ocupe locul cel mai jos, ceea ce oamenii detesta, de aceea apa seamana cu DAO” Lao TZE.

 

 

Sa practici QWAN KI DO nu înseamna pur si simplu sa înveti o tehnica martiala, ci mai cu seama înseamna sa înveti o arta a vietii, sa înveti sa devii nu numai un om puternic, ci mai ales o fiinta echilibrata în ceea ce priveste atât corpul, cât si sufletul.

 

Maestrul Tong

 

 

Viata moderna si tumultoasa ne introduce adesea in valuri de angoasa(=neliniste) si violenta. Incertitudinea existentei foarte adesea neadaptata la mediu se manifesta prin anxietate care da nastere la concurenta, agresivitate, brutalitate. Astfel, agitatia ia aparenta eficacitatii; corpul functioneaza dar traieste intr-o indoiala privind ziua de maine. Aceasta agitatie se repercuteaza inevitabil asupra tuturor gesturilor cotidiene, in fiecare din miscarile noastre.

 

 


Qwan Ki Do-ul trebuie sa fie învatat si transmis cu blândete si nu cu violenta. Este bine sa atragem adesea atentia asupra „puterii apei” si a elementelor usoare care reusesc sa ocoleasca, sa depaseasca sau sa patrunda printre obstacole, datorita fluiditatii si supletei. Apa ocupa locurile cele mai joase, ceea ce oamenii detesta. „Nimic nu este în lume mai neconsistent si mai slab decât apa, totusi ea corodeaza ce este dur”.

 

 

 

Maestrul Tong Filozoful chinez Lao Tze nu inceteaza sa denunte slabiciunea pe care o consideram in general ca pe o forta. Dupa opinia lui supletea triumfa intotdeauna in fata duritatii. Calmul este intotdeauna invingator in fata violentei, iar ceea ce este maleabil castiga in fata a ceea ce este dur. Noul nascut, ca fiinta este supla si fragila, mortul este rigid si dur, la fel este pentru plante si copaci.” Duritatea si rigiditatea sunt insotitoare ale mortii. Supletea si fluiditatea apartin vietii.

 

 

„Ceea ce este puternic si mare este intr-o pozitie inferioara, iar ceea ce este suplu si fragil este in pozitia ridicata.” „Perfectiunea pentru cel care comanda inseamna sa fie pacifist, pentru cel care lupta, sa fie fara manie, pentru cel care vrea sa invinga, sa nu lupte si pentru cel care se serveste de oameni sa se puna dedesubtul lor. Trebuie sa invingi fara sa lupti, sa convingi fara sa vorbesti.” spunea Lao Tze.

 

 

O echivalenta al acestui climat se gaseste in occident in faimoasa fabula a lui La Fontaine „Steaharul si trestia”. Trebuie sa ne orientam in mod egal spre suplete, destindere, relaxare musculara si nervoasa, care sunt de o mare utilitate in zilele noastre.

 

 

Dragon Qwan Ki DoViata moderna nu contribuie la formarea activitatilor morale si estetice, nu asistand la un curs inveti sa distingi binele de rau, frumosul de urat. Morala si arta nu se predau ca matematica. Sa intelegi si sa simti sunt doua lucruri profund diferite. Nu poti sesiza semnificatia moralei si artei decat in mediile unde lucrurile acestea sunt prezente. Planfificat cu grija, QWAN KI DO insufla o armatura in acelasi timp morala si organica.


Qwan Ki Do-ul ne arata mai intai bogatiile interne ale fiintei umane pentru a trai mai fericit in marea formatie pe care a constituit-o. Astfel, el face ca lumea sa inteleaga ca „secretul intelepciunii nu este intelepciunea ea insasi, ci drumul care ne conduce la ea. Drumul este lung, radacinile sunt amare, dar fructul este dulce”. Esentialul este sa descopere acest drum, sa stiu sa deosebesti care este fata unei energii latente care conduce la succes. Secretul acestei forme deschide ochii si ochii deschisi arata drumul ce trebuie urmat.
 
Daca fiintele umane ar dedica o parte din existenta lor pentru a se descoperi pe sine, umanitatea ar ajunge la un nivel de perfectiune fara seaman, pentru ca imperiul vointei ar anihila tot ceea ce este meschin si atunci fericirea ar straluci in toata splendoarea sa. QWAN KI DO fiind o metoda care permite sa se descopere puterea spiritului poseda deci o valoare inestimabila.

Ziua primaverii, anul de gratie 2006
Fondatorul Depozitor al metodei QWAN KI DO

Chuong Môn PHAM Xuân Tòng