acasa stiri media despre club despre qwan ki do povestiri articole contact
Imparatul


coroanaUn imparat din orientul indepartat ajunse la batranete si stia ca venise timpul sa aleaga un succesor. In loc sa il aleaga pe unul din copiii sau asistentii sai a decis sa faca ceva diferit. Intr-una din zile i-a adunat pe toti copiii din imparatia sa si le-a spus: "A sosit timpul sa imi aleg un succesor. Asa ca am decis ca succesorul meu sa fie unul dintre voi!"

Copiii erau socati. Dar imparatul a continuat: "Am sa dau astazi fiecaruia dintre voi cate o samanta. Vreau ca fiecare sa o planteze si apoi sa aiba grija zilnic de ea: sa o udati si sa o ingrijiti iar dupa un an sa va intoarceti la palat. Eu voi judeca dupa plantele pe care mi le aduceti cine va fi urmatorul imparat!"

In acea multime se afla si un baiat pe care il chema Ming. Ca toti celalti copii a primit si el o samanta si a plecat incantat cu ea spre casa. I-a spus mamei sale povestea iar aceasta l-a ajutat in a alege un vas si pamant potrivit. Baiatul a plantat samanta si apoi a udat-o zilnic cu deosebita atentie. In fiecare zi, spre seara, venea sa vada daca a rasarit ceva din samanta primita de la imparat.

Trecusera deja 3 saptamani si ceilalti copii deja incepusera sa vorbeasca despre plantele lor. Ming era mereu tacut pentru ca din samanta lui deocamdata nu crescuse nimic. Au trecut 4 saptamani, apoi 5 saptamani si mai apoi 6 luni iar Ming, desi uda samanta cu constiinciozitate, nu avea inca o planta. Incepuse sa se simta ca un ratat iar un sambure de indoiala incolti in inima sa. Daca dintr-un motiv sau altul isi omorase planta si nimic nu va mai rasari din samanta sa?

Toti prietenii lui aveau deja copacei sau plante uriase numai el nu avea nimic. Bine inteles ca Ming nu le-a spus nimic prietenilor sai si uda samanta in continuare in speranta ca un miracol se va intampla.

A trecut un an si sosise ziua in care toti copii din regat trebuiau sa se intoarca la palat cu plantele pentru a fi inspectate de imparat. Ming ii spuse mamei sale ca nu vrea sa se duca cu un vas gol la imparat dar aceasta l-a sfatuit sa isi asume responsabilitatea pentru faptele sale. Asa ca Ming, onest din fire, desi simtea ca ii este rau la stomac din pricina trairilor pe care le avea, a plecat la palat cu vasul gol.

Cand a ajuns acolo a vazut la ceilalti copii o mare varietate de plante, una mai frumoasa decat cealalta, in toate formele si culorile. Bine inteles ca toti copii radeau de el pentru ca venise cu vasul gol si unii chiar ii spuneau ironic: "Nu-i nimic! Poate data viitoare o sa iti iasa mai bine!"

Cand imparatul a intrat in sala copiii au amutit iar Ming s-a ascuns undeva in spate pentru a nu fi observat. Imparatul a rostit: "Astazi imi voi alege un succesor!" si incepu inspectia plantelor. Vazand dupa o vreme vasul gol a lui Ming, imparatul ordona sa fie adus in fata multimii. Ming era inspaimantat si tot ce putea gandi era: "Imparatul stie ca sunt un ratat! Probabil ca acum ma va omori ca sa ma dea drept exemplu negativ celorlati!".

Imparatul a spus: "Iata-l pe noul vostru imparat! Numele lui e Ming!". Lui Ming nu ii venea sa creada. Fusese la un pas sa isi piarda viata iar acum e proclamat imparat? Cum putea fi el noul imparat?

Apoi imparatul a continuat: "Acum un an am dat fiecaruia dintre voi cate o samanta. V-am spus sa luati samanta si sa o plantati, sa o ingrijiti si apoi peste un an sa mi-o aduceti inapoi. Numai ca am omis sa va spun ca v-am dat tuturor seminte fierte, din care e imposibil sa creasca ceva. Toti cu exceptia lui Ming mi-ati adus inapoi copaci, plante si flori dar asta pentru ca ati inlocuit samanta pe care v-am dat-o. Ming a fost singurul care a fost onest si nu a inlocuit-o si a avut curaj sa se intoarca la palat cu un vas in care nu crescuse nici o planta. Asa ca incepand de azi Ming este noul vostru imparat!"

*******

EPILOG:

Daca plantezi onestitate ai sa culegi incredere.
Daca plantezi bunatate ai sa culegi prietenie.
Daca plantezi umilinta ai sa culegi maretie.
Daca plantezi perseverenta ai sa culegi victorie.
Daca plantezi consideratie ai sa culegi armonie.
Daca plantezi munca ai sa culegi succes.
Daca plantezi iertare ai sa culegi impacare.
Daca plantezi credinta ai sa culegi miracole.

Pe de alta parte:

Daca plantezi mincuna ai sa culegi neincredere.
Daca plantezi egoism ai sa culegi singuratate.
Daca plantezi mandrie ai sa culegi distrugere.
Daca plantezi invidie ai sa culegi necazuri.
Daca plantezi lacomie ai sa culegi pierdere.
Daca plantezi barfa ai sa culegi dusmani.
Daca plantezi griji ai sa culegi riduri.
Daca plantezi pacat ai sa culegi vinovatie.