acasa stiri media despre club despre qwan ki do povestiri articole contact
Pestele proaspat

rechinul din viata noastra :-)Japonezii adora sa manance peste proaspat. Doar ca apele din apropierea Japoniei nu se mai pescuieste peste de zeci de ani asa ca pentru ca japonezii sa manance peste au construit vase de pescuit imense care au mers departe in larg.

Cu cat mergeau mai departe cu atat dura mai mult sa aduca pestele prins la mal. Daca o astfel de cursa dura mai mult de 2 zile pestele deja nu mai era proaspat si japonezilor nu le mai placea gustul lui.

Pentru a rezolva aceasta problema companiile de pescuit au instalat figidere imense pe vasele lor. Prindeau pestele si il puneau la inghetat direct pe mare. Asta a permis vaselor de pescuit sa mearga si mai departe si sa stea mai mult timp in larg.

Cu toate acestea japonezii simteau diferenta intre pestele proaspat si cel inghetat. Cel inghetat nu era tocmai pe gustul lor asa ca se cumpara din ce in ce mai putin si cu un pret din ce in ce mai mic.

Companiile de pescuit au venit cu o noua idee: au instalat rezervoare imense in care depozitau apa in care se afla peste viu. Imediat ce prindeau pestele il bagau in rezervoarele imense si il hraneau periodic.

Pestii dupa ce se miscau un pic invatau repede ca nu au nimic de facut si mancarea le vine la ore fixe asa ca deveneau din ce in ce mai plictisiti si lascivi. Dar erau in viata!

Japonezii au simtit si de asta data diferenta. Pentru ca pestele nu prea se misca zile in sir isi pierdea gustul de peste proaspat.

Cum credeti ca au rezolvat companiile de pescuit aceasta problema? Cum au reusit sa aduca peste proaspat in Japonia?

Pentru a mentine pestele viu ei au folosit in continuare rezervoarele imense pline cu apa dar au adaugat in fiecare rezervor cate un rechin mic! Rechinul mai manca cativa pesti dar marea majoritate a pestilor ajungea in viata la mal. Nu numai atat dar erau fortati sa isi protejeze viata asa ca se miscau intr-una si isi pastrau gustul de peste proaspat! Rechinul era o provocare pentru pesti!

Ati observat ca multi dintre noi avem o viata plictisitoare si lasciva? Deci avem nevoie de un rechin in viata noastra sa ne trezeasca si sa ne motiveze!

De fapt in viata de zi cu zi rechinii sunt provocarile noi care ne mentin activi si ne fac sa simtim ca traim cu adevarat viata...