acasa stiri media despre club despre qwan ki do povestiri articole contact
Laptele varsat

copil fericitAceasta povestire este despre un cunoscut cercetator stiintific care a facut cateva descopriri de senzatie in domeniul medical. Tocmai era intervievat de catre reporterul unui ziar cand acesta il intreba de ce crede el ca a fost capabil sa faca aceasta munca creativa iesita din comun. Ce l-a deosebit de ceilalti insi obisnuiti?

Dupa un moment de gandire cercetatorul a raspuns:
 
"In opinia mea totul se datoreaza unei experiente pe care eu si mama mea am avut-o in copilarie pe vremea cand eram inca foarte mic. Am incercat sa scot o sticla de lapte din frigider si deodata, pentru ca nu o tineam bine, aceasta a alunecat si tot continutul ei s-a imprastiat pe podea peste tot in bucatarie. Da, pentru mine parea o mare de lapte veritabila!

Evident mama a auzit zgomotul si a venit in graba in bucatarie dar, in loc sa inceapa sa tipe si sa ma certe sau sa ma pedepseasca a spus: "Robert, ia uite ce 'frumusete' ai facut aici! Mai rar am vazut asa o mare de lapte pe jos. Acum daca tot ai facut nazbatia si esti murdar din cap pana in picioare ce-ar fi sa te joci putin in lapte pana ne apucam de curatat?"

Si asa am facut! Dupa cateva minute mama mi-a spus: "Stii Robert, de fiecare data cand faci cate o nazbatie ar trebui ca la final sa cureti totul si sa incerci sa refaci ordinea care era inainte. Asa ca spune-mi cum vrei sa facem asta? Sa folosim un burete, un prosop sau poate un mop? Care ti se pare mai potrivit?" Am ales un burete si apoi impreuna am curatat tot laptele care era varsat pe jos.

Dupa ce am terminat de curatat mama mi-a spus: "Stii, ceea ce tocmai ti s-a intamplat tie este un experiment esuat in a tine o sticla mare de lapte cu doua manute mici. Hai sa mergem in curte si sa umplem din nou sticla de lapte cu apa si sa vedem daca descoperim o metoda de a reusi sa o folosesti fara sa o scapi pe jos!"

Si asa am invatat, dupa cateva incercari nereusite, ca prinzand sticla cu amandoua mainile cat mai sus cu putinta de gat (acolo unde era partea cea mai mica ca diametru) o puteam manevra fara sa o scap. Si de atunci nu am mai scapat nici o sticla de lapte! Ce lectie minunata!

Atunci am realizat ca nu trebuie sa imi fie frica de greseli. In fiecare greseala am inceput sa vad o oportunitate de a invata ceva nou, lucru care de fapt sta la baza experimentelor stiintifice. Chiar daca experimentul nu functioneaza, de regula invatam ceva util din el!"